Økonomi skal på skolebloggen

Dette indlæg blev oversat fra tysk til dansk. Se resultatet herunder.

Unge møder ofte kritik for, at de ikke har nogen økonomisk sans. Den kritik vil de gerne til livs ved at udgive økonomisk undervisning i folkeskolerne.

Det er udbredt i medierne, at unge klandres for ikke at have økonomisk flair. Især når unge hopper ud i en ny tilværelse ved at flytte hjemmefra, er økonomien stram og hver en øre tæller. Hverdagen bliver samtidig travl, og de unge skal holde styr på mange flere ting udover deres studie. Her kan de derfor let fristes til at falde i forbrugslånsfælder. Sådan lyder det i hvert fald fra mange medier. Men virkeligheden er ikke altid så dyster og nuanceret, som medierne beskriver det.

Det er naturligvis sandt, at der er unge mennesker, som låner penge til hovedløst forbrug. Men flere unge er også opmærksomme på deres økonomi. Når man taler om at have styr på sin økonomi, så er det vigtigt, at man kender sit rådighedsbeløb. Det vil sige, det beløb man har til rådighed, efter at man har betalt alle faste udgifter. Er dit rådighedsbeløb ikke særlig stort, så er det ikke en skam at indgå et lån. Det kræver blot, at du er voksen og ansvarlig nok til at lægge et budget, der gør det muligt for dig at kunne betale pengene tilbage på sigt. På den måde undgår du at blive forgældet.

Men hvordan sikrer vi, at unge ikke bliver forgældet, og at de er ansvarlige nok, når det gælder økonomi?

SE OGSÅ Gode råd til kommende huskøbere derude

Fast fag i skolen

Du har sikkert oplevet, at du er blevet bedre til engelsk, jo mere du snakker sproget. Det samme gør sig gældende med blandt andet dansk og matematik, hvor din evner øges hver gang du enten skriver en opgave i skolen eller skal aflevere en matematikaflevering. Gennem din tid i skolen bliver du klogere ved undervisning og praktiske opgaver. Sådan er det også med økonomi.

Du bliver kun en haj til økonomi, hvis du får det gennem fingrene. Flere unge forbedrer sig til at styre sin økonomi, jo længere tid de selv har stået for den. Derfor ville vi kunne hjælpe de kommende generationer ved at give dem økonomiundervisning helt fra barnsben i folkeskolen.

På den måde kan der indbygges en økonomisk forståelse og flair hos børn og unge i en tidlig alder, og dermed undgå, at de kommer ud i problemer ved at lån penge. Også selvom børn kommer fra en familie fyldt med forældre og andre familiemedlemmer, der til hverdag arbejder med økonomi, vil de have godt af undervisningen. Des bredere økonomiundervisningen når ud des større grundlæggende forståelse for at styre en økonomi vil der være i vores samfund. Og jo større forståelse for økonomi man har, jo lavere er risikoen for, at man ender ud i økonomiske problemer.

For det er i sig selv harmløst at låne penge online, men har man ikke styr på sit rådighedsbeløb og generelle økonomi, kan man ende i gæld for resten af livet.

SE OGSÅ Sådan finder du de perfekte praktikanter

Find den rette rente

Unge finder ikke altid den rigtige rente, når de skal ud og tage et onlinelån. Når man kommer i den situation, at et forbrugslån er nødvendigt, så er det fordi pengene i forvejen er små. Derfor er det dumt at tage et for dyrt lån.

Markedets renter svinger meget, og der er oftest stor forskel på rentesatsen fra udbyder til udbyder. Det vil altid være en fordel for dig at tjekke markedets rentesatser og sammenligne forskellige udbydere. Dermed sikrer du, at du ikke tager et forbrugslån, som var muligt at få billigere andetsteds.

Hvis du ikke er den skrappeste til at undersøge et marked fyldt med rentesatser og forbrugslånsudbydere, så vil det være en god idé at få hjælp udefra. Det kan blandt andet være dine forældre, din bank eller en uvildig økonomisk rådgiver. Det kan være med til at sikre dig, at du indgår et forbrugslån, der svarer præcis til, hvad din økonomi kan bære.

En lys fremtid

Unge kan sikres en lys økonomisk fremtid, hvis de får den rette vejledning. Det kan for eksempel være, at økonomi fremadrettet bliver et fast fag i skolen, så de kommende generationer nærmest får den økonomiske sans med ind fra modermælken.

Det kan også være ved simpel vejledning fra fagfolk, især når de skal indgå et forbrugslån. Her kan de vejledes om renter, og hvor meget den individuelle økonomi kan bære at låne.