Apple giver måske forældre penge tilbage

Dette indlæg var oprindeligt en artikel på engelsk, men vores kunde ønskede en 1 til 1 oversættelse med få tilføjelser, så han kunne udgive den på sin nyhedsside.


Apple, som jo ganske rigtig er producenten bag iPhone, står overfor en retssag om at betale penge tilbage til forældre, hvis børn har brugt deres konto til, uautoriseret, at købe såkaldte in-app purchases (Indkøb i programmer/apps).

Dette er sket efter et antal forældre har oplevet, at deres iTunes-regning er eksploderet, efter de har installeret gratis apps, såkaldte freebium apps, hvor det man betaler kun kan købes når man har installeret spillet. Et eksempel på sådan et spil er Smurfs Village som var populært for 2 års tid siden.

Selve retssagen byggede på en familiefar, hvis børn havde brugt flere hundrede dollars på at holde en virtuel fisk i live i det gratis spil som hedder Tap Fish, men det er ikke kun amerikanere, hvis børn har brugt mange penge på freebium-apps. En dansker har også oplevet, at sin datter har spillet det gratis spil, Smurfs Village, og pludselig var der hævet et stort beløb på kreditkortet, og det er tilsyneladende et meget almindeligt syn, at børn bruger deres forældres telefon, og køber diverse ting i apps der står til at være gratis.

Omfanget af forældre som potentielt har været udsat for deres børns uautoriserede køb af in-app køb, kan være helt op til 23 milioner iTunes-konti, som kan have købt inde i apps, uden de selv vidste det. Apple er i et forslag om forlig, blevet bedt om at sende en e-mail til dette antal af iTunes-konti.

Indehavere af disse konti vil få mulighed for at få iTunes-kredit, altså penge på deres iTunes-konto, startende med $5, hvis de kan bevise, at deres børn har brugt kontoen, uden at have kendt til kodeordet. Hvis der er blevet brugt mere end $5 vil beløbet som er brugt, ligeledes blive sat ind som kredit, og er beløbet større end $30 skal Apple udbetale pengene til indehaveren af kontoen.

Apple indførte i 2011 større sikkerhed for disse in-app purchases, bl.a. ved at sikre et ekstra pop-up vindue, inden man færdiggjorde købet inde i en app, samt at man blev nødt til at genindtaste sit password inde i appen, hvis der bliver gjort et in-app køb inden for 15 minutter efter appen er blevet downloadet (som standard kan man købe alt hvad man vil, og kun indtaste kodeord én gang, hvert femtende minut).

Hvis du selv er forældre, og stadig er bange for in-app køb, så kan de slåes fra ved Indstillinger -> Generelt -> Begrænsninger -> Indkøb i programmer.

Skriv et svar